Daguitstappen

Ambon Day Tour

Een aantal verschillende ganse dag of halve dag trips worden georganiseerd bij Maluku Divers zodat je ook kan genieten van Ambon’s natuurlijke, historische en culturele hoogtepunten. Het is niet enkel een fijn tijdverdrijf wanneer je duikuitrusting hangt te drogen of wanneer duikers ontgassen vooraleer ze de vlucht huiswaarts nemen, het is ook een interessante manier om meer te weten te komen over het eiland en om in contact te komen met Ambon’s leefgemeenschap.

Enkele trips die we aanbieden zijn :

Ambon City, het kerkhof en het museum

Ambon city is gelegen op de zuidelijke helft van Ambon. De stad is een centrum voor de scheepvaart en het handelscenter in centraal Maluku.
Ambon citu is een bezoekje waard om de chaos en drukte van een Indonesische stad te aanschouwen, de straatverkopers, de handel en wandel, de oncontroleerbare verkeer situaties, het is een ervaring om mee te maken.

Op een korte afstand van 20 minuten ligt buiten de stad het lokale museum, het is er heel simpel naar internationale standaards maar niet tegenstaande een interessante attractie. Informatie en tentoonstelling over huisvesting, weef materiaal, kruiden en voorbeelden van potten, houtsnijwerk en munten kunnen allemaal in het museum worden terug gevonden. Neem zeker een muggenspray mee bij een bezoek aan het museum, het kan er ook donker zijn indien de elektriciteit voorziening wegvalt.

Doorheen de geschiedenis hebben er vele conflicten plaats gevonden in Ambon, Maluku en Indonesië in zijn geheel. het Australische kerkhof is een bezoekje waard voor wat stilte en bezinning. Vele rijen gedenkplaten staan er onder twee enorme bomen met in detail de namen, rank, nationaliteit en leeftijden van hen waaraan deze herinneringen. Het is een indrukwekkende stille plaats.

In Ambon stad

In Ambon stad

Larike dorp & zoet water paling tour
Tony Wu’s video van de Larike palingen heeft de interesse in deze halve dag uitstap sterk aangewakkerd. Initieel rijden de gasten langs de kustweg tussen Laha en Larike dorp, zo kunnen ze al kennismaken met de bevolking en de omgeving.

Aangekomen in Larike, volgt er een korte wandeling van 3 tot 4 minuten door het dorp om tot aan het riviertje te geraken, een riviertje dat zelfs vandaag nog een centrum van activiteit is voor de gemeenschap aldaar. Er wordt de was gedaan en was gedroogd, het eten maken wordt er voorbereid en klaar gemaakt, interessant om eens te aanschouwen.

De focus van het bezoek aan Larike zijn echter de talrijke zoet water palingen die in de dieper holtes wonen. De alen zijn heel tam en helemaal gewoon om aan mensen. De lokale dorpsbewoners weten van het bestaan al vele jaren en zij voeden de alen met stukjes vis of vlees. Als resultaat komen de alen nu stroomopwaarts gezwommen naar het ondiepe wanneer ze de geur van voedsel in de het water waarnemen. Het is een uniek zicht, 20 of meer meterlange alen zwemmend in tegen de rivierstroming en soms komen ze zelfs uit het water om het voedsel van de dorp bewoners aan te nemen.

Hafes, de Maluku Divers restaurant supervisor, is Chef van het dorp in Larike en hij gaat meestal mee op deze uitstap,zo een uniek beeld werpend op de leefgemeenschap in Larike.

 

IMG_61881

Waii alen de natuurlijke heet water bronnen.
Wanneer Maluku Divers nog gesitueerd was op het zuidelijke gedeelte van Ambon waren de Waii heilige alen de meest beroemde palingen van het eiland, het is verboden voor de lokale gemeenschap om alen te eten dus zijn deze kanjers gemiddeld 1.5 meter in lengte. Ze worden verzorgd door Mr Minggus, die de alen voedert met rauwe eieren. De alen wonen in een diepe poel achter een ondiep gedeelte in de rivier. Ook hier komt de lokale gemeenschap er bij mekaar om er de kleren te wassen en de vaat te doen. De alen zijn er ook heel tam.

Het geloof in Waii is dat er meer dan 300 alen leven in de diepe poel, dat sommigen ervan zelf juwelen dragen. Spijtig genoeg zijn de alen die gezien werden en gefotografeerd werden door de gasten van Maluku divers nooit zo aanbeden maar de uitstappen naar de zoet water alen zijn zeker een fascinerend.

Een korte rit van de Waii alen liggen Ambon’s natuurlijke heet water bronnen. De omgeving in de nabijheid is eenvoudig maar de lokale bewoners hebben er een paar kleedhokjes en betonnen trapjes gemaakt zodat je met de voeten in het water kan zitten. Het water is heel warm, toch duiken sommige bezoekers er helemaal in onder. Lokale tradities beamen dat het water genezende eigenschappen heeft.

Houd de ogen open
Wanneer aan het rondtoeren op Ambon is het niet vreemd om kleine verkoop stalletjes in het straatbeeld waar te nemen waar de dorpelingen hun werk of oogst verkopen. Seizoen gebonden fruit zoals rambutan of gondaria worden er verkochten bezoekers worden aangemaand om er enige te kopen en te proeven. Afhankelijk van het seizoen is er kruidnagel en nootmuskaat dat in de zon gedroogd wordt langs de straatkant.

De straatstalletjes en eetstalletjes zijn een deel van de Ambonese samenleving. De meeste tours passeren aan enkele ‘warungs’ sdie hun eigen versies verkopen van traditionele Ambonese snacks. Rujak is het beste voorbeeld hiervan, pindanootjes en palmsuiker worden samen gestampt tot een dikke saus die over gesneden fruit wordt uitgesmeerd. Een klein beetje chili voegt het pikante toe aan deze Ambonese lekkernij.

Aanvullend bij het mooie landschap vindt je in Ambon ook wilde nootmuskaat, kruidnagel en kaneel bomen, deze zijn zeker een blik van naderbij waard. Deze specerijen maken integraal deel uit van de specerij eilanden en ook Ambon hoorde hierbij.

Voor meer informatie aangaande de geschiedenis van Ambon en de specerij eilandenraden we graag wat lectuur aan. We bevelen het boek “Nathaniel’s Nutmeg” door Giles Milton aan. Een intrigerend en interessant boek dat een groot deels van de geschiedenis van Ambon omvat.

 

making-rujak